Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ενδιαφέροντα στοιχεία από τις νέες δημοσκοπήσεις


Δεν είναι μόνο η παγίωση της δημοσκοπικής διαφοράς υπέρ της ΝΔ, που εμφανίζεται στις νέες δημοσκοπήσεις, αλλά και κάποια στοιχεία που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον!

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες δημοσκοπήσεις, προκύπτει σαφές ......
προβάδισμα της ΝΔ, αλλά και μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 5,8%, συγκεντρώνοντας 21,3%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 15,5%, το ΚΚΕ προσεγγίζει το 7,4%, το ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, η ΔΗΣΥ 2,2%, η ΔΗΜΑΡ 2,5%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,5%, το Άρμα Πολιτών 1,6%, άλλο κόμμα επιλέγει το 3,3%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος 32,6%. Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ΝΔ (29,3 %) – ΠΑΣΟΚ (21,3%) φθάνει τις 8 μονάδες.

Όπως προκύπτει από την ιδία δημοσκόπηση το 79% πιστεύει ότι πήγαν χαμένες οι θυσίες των πολιτών τους τελευταίους 12 μήνες ενώ 6 στους 10 φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για τον «Τύπο της Κυριακής» η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεντρώνει 21,5%, και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 15,5%, ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 5%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,5%, ΔΗΜΑΡ 3%, ΔΗΣΥ 2%, Άρμα Πολιτών 2%, άλλο κόμμα 4%, ενώ όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή αποχή ή είναι αναποφάσιστοι φθάνουν το 30%.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 36% και της ΝΔ στο 60%. Το 59,5% δεν επιλέγει ως καταλληλότερο πρωθυπουργό κανέναν μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 24% και ο πρωθυπουργός 15%.

Προβάδισμα 4,3 μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για την εφημερίδα «Το Παρόν». Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% και η Ν.Δ. 25,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 5,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,1%. Ποσοστό εισόδου στη Βουλή συγκεντρώνει η Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,1%. Ποσοστό 2,6% συγκεντρώνει η Δημοκρατική Συμμαχία και 1,5% το Άρμα Πολιτών.

Μεγάλο και σε αυτή τη δημοσκόπηση είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, 20,7%, ενώ το άκυρο-λευκό είναι 2,9%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα δημιουργούνται νέα δεδομένα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τους ψηφοφόρους τους ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν ότι το κόμμα θα είχε περισσότερες πιθανότητες νίκης με αρχηγό τον Ε. Βενιζέλο σε ποσοστό 28,7% έναντι του πρωθυπουργού, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%. Ποσοστό 51,3% των ψηφοφόρων απαντά «με κανέναν από τους δύο».

Αξίζει να προσέξουμε τα εξής:

1. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ στο 36%, είναι από τις πιο χαμηλές που έχουν καταγραφεί ποτέ! Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα. Η διπλάσια συσπείρωση της ΝΔ εύκολα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν τα δύο κόμματα είχαν την ίδια συσπείρωση το ΠΑΣΟΚ ακόμη και σήμερα θα προηγούτανε. Η επιπτώσεις των ασκούμενων πολιτικών όμως στο κυβερνητικό κόμμα είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν στη συσπείρωση των οπαδών και ψηφοφόρων του, αντίθετα σταδιακά μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση.



2. Η αίσθηση της απογοήτευσης στον κόσμο είναι τεράστια. Όταν ο κόσμος θεωρεί ότι πήγαν χαμένες οι θυσίες του και το 60% ανησυχεί για τη δουλειά του, σημαίνει ότι στην κοινωνία δημιουργούνται φοβικές τάσεις, που δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε την ίδια την οικονομία! Απογοήτευση, φόβος για το αύριο και ανασφάλεια αποτελούν το πιο εκρηκτικό μίγμα για την επόμενη ημέρα.

3. Για πρώτη φορά καταγράφεται σε τέτοιο βαθμό η απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου και μάλιστα σε αντιπαράθεση με τον Β. Βενιζέλο. Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης και της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και φαίνεται να σπαταλά ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο που είχε.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει και τους δύο! Είναι η επιβεβαίωση της άποψης ότι η πολιτική πρακτική της Κυβέρνησης «καίει» πολιτικά όσους είναι συμμέτοχοι, συνδιαμορφωτές και συνυπεύθυνοι για τις εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ καίει το πολιτικό του προσωπικό, με ότι σημαίνει αυτό για τις εξελίξεις που ακολουθούν.

Ένα σχόλιο για τη ΝΔ:

Η δημοσκοπική διαφορά που καταγράφεται σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ ερμηνεύεται εύκολα με βάση τη συσπείρωση των δύο κομμάτων. Είναι εξίσου προφανές ότι η πολιτική της ΝΔ όχι μόνο δεν πείθει αλλά και δεν συστρατεύει επιπλέον κόσμο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η λαϊκίστικη και ανεύθυνη πολιτική του Σαμαρά είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την πορεία του κόμματος προς την εξουσία. Μια πολιτική που εύκολα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τους μαθητευόμενους μάγους της Συγγρού, ειδικά όταν ο φακός της τηλεόρασης δείχνει στις ομιλίες Σαμαρά τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τον δημοσιονομικό και κοινωνικό εκτροχιασμό της χώρας. Οι εικόνες από την ομιλία Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικές…

ra64

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου