Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Έως και 70% αυξάνονται οι φόροι στα ακίνητα


Το νέο φορο-σοκ, που ζητάει για την αγορά η τρόικα, με αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες κατά 25%, οδηγεί σε πολλαπλές επιβαρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κι αυτό, γιατί οι φόροι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα αυξηθούν κατά αυτό το ποσοστό, αλλά κατά πολύ υψηλότερα.

Επιπλέον, το γεγονός πως οι δανειστές μας ζητούν η συγκεκριμένη αύξηση να ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, θα αυξήσει φόρους και του 2011 ! Ας δούμε αναλυτικά τι θα αυξηθεί και πόσο:

Οι φόροι μεταβίβασης για αγορά/πώληση ακινήτου.
Οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.
Τα έξοδα μεταβίβασης υπέρ δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ.
Η δαπάνη για έκδοση οικοδομικής άδειας.
Η αμοιβή του μηχανικού.
Τα Δημοτικά Τέλη.
Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Όλα αυτά θα αυξηθούν απολύτως ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών. Δηλαδή, κατά 25%. Προσέξτε, όμως ! Υπάρχουν και κάποιοι εφόροι και τέλη, το ύψος των οποίων θα αυξηθεί πολλαπλάσια του συγκεκριμένου ποσοστού. Δείτε γιατί:

Τεκμήρια: το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση ένα ποσό ανά τετραγωνικό, κλιμακωτά, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Όμως, για όσα ακίνητα έχουν αντικειμενική άνω των 2.800 ευρώ/τ.μ., το κόστος χρήσης και συντήρησης αυξάνεται κατά 40% και αν η αντικειμενική είναι πάνω από 5.000 ευρώ, αυξάνεται κατά 70%.
Αυτό σημαίνει πως όσα ακίνητα βρίσκονται σε ζώνες από 2.240-2790 ευρώ/τ.μ., θα έχουν αυξημένα τεκμήρια κατά 40% και όσα είναι σε ζώνες από 4.000-4.990 ευρώ/τ.μ., θα έχουν αυξημένα τεκμήρια κατά 70% !

Χαράτσι ΔΕΗ: το συγκεκριμένο τέλος υπολογίζεται με βάση ένα συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό σημαίνει πως, με το +25% στις αντικειμενικές, το χαράτσι θα αυξηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις (στις δημοφιλείς περιοχές, που βρίσκονται στη μέση κατηγορία αξιών) κατά 33%, ενώ στις πολύ ακριβές περιοχές η αύξηση θα είναι μόλις 14% !

ΦΑΠ 2011: Ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα επηρεαστεί, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2011. Κι αυτό, γιατί ο φόρος κάθε χρονιάς υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της 1ης Ιανουαρίου της επόμενης. Με δεδομένο ότι οι δανειστές μας ζητούν την αναδρομική αύξηση των αξιών από την 1/1/2012, αυτό σημαίνει ότι ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με τις αυξημένες αντικειμενικές.

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση πως το 25% θα είναι η αύξηση για όλες τις αντικειμενικές και όχι η μέση αύξηση. Αν είναι το μέσο ποσοστό, τότε σε πολλές περιοχές η επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Νεκτάριος Νώτης για το 24h.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου