Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μετωπική σύγκρουση Βενιζέλου-Παπουτσή για τα κλειδιά του ΠΑΣΟΚ


Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο ΠΑΣΟΚ πριν καν ανοίξουν και τυπικά οι διαδικασίες διαδοχής. Όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida.gr, η πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου θέτει ευθέως θέμα ηθικής τάξεως για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη ο οποίος συνδέεται με δεσμούς εξ αγχιστείας (είναι κουνιάδος) με τον έτερο υποψήφιο Χρήστο Παπουτσή.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί από μέλη του Πολιτικού Συμβολίου που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την συνεδρίαση του οργάνου την Παρασκευή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να ζητήσουν να αναλάβει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας είτε το Πολιτικό Συμβούλιο είτε μια εκλογική επιτροπή και πάντως όχι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Στενοί συνεργάτες του κ. Καρχιμάκη αντιδρώντας διεμήνυαν: «Δεν μπορεί να καταργηθεί η θεσμική λειτουργία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Η διαδρομή του, η πορεία του και οι αγώνες του για την ανατροπή της Δεξιάς δεν του επιτρέπουν παρά να σκέφτεται την ομαλή πορεία του κινήματος και την ενότητά του μέσα στην δύσκολη συγκυρία. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται από κανέναν αμφισβητεί την αγωνία του γι' αυτόν τον χώρο».

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η πλευρά Βενιζέλου επιδιώκει μια δυναμική εμφάνιση στο εσωκομματικό σκηνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες διακινήθηκε χθες κείμενο το οποίο καλούνταν να προσυπογράψουν βουλευτές, με το οποίο να προτείνεται ο κ. Βενιζέλος ως υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Πηγές που πρωτοστατούσαν στην συλλογή υπογραφών εκτιμούσαν ότι μέχρι σήμερα θα έχουν υπογράψει 100 (!) περίπου βουλευτές και πως σε δεύτερη φάση (μάλλον την επόμενη εβδομάδα) θα υπάρξει άλλη κίνηση με υπογραφές περίπου 150 μελών του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Πρόκειται προφανώς για μια "επίδειξη πυγμής" από την πλευρά Βενιζέλου αντίστοιχη με εκείνη που είχε κάνει ο κ. Κώστας Σημίτης στο Συνέδριο διαδοχής του 1996 όταν είχε παρουσιάσει πολύ περισσότερες υπογραφές από όσες απαιτούντο για την τυπική κύρωση της υποψηφιότητας του. Στο κείμενο που υπογράψουν οι βουλευτές αναπτύσσεται το σκεπτικό για την υποψηφιότητα Βενιζέλου και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και 21ης Φεβρουαρίου είναι μία ευκαιρία ίσως η τελευταία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά, επείγοντα, δύσκολα και αναγκαία για την επιβίωση της πατρίδας. Το ΠΑΣΟΚ, που σηκωσε τα 2,5 τελευταία χρόνια το δυσανάλογο και δυσβάσταχτο βάρος, πρέπει να βρει ξανά τον εσωτερικό του βηματισμό και την στενή και γνήσια σχέση του με τον λαό. Η κοινωνία θέλει ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, ανανεωμένο, αξιόπιστο, συλλογικό, δημοκρατικό, πατριωτικό και εθνικά υπεύθυνο, κοινωνικά ευαίσθητο, λαΪκό και προοδευτικό αλλά όχι λαϊκίστικο και δημαγωγικό. Ένα ΠΑΣΟΚ στην υπηρεσία του λαού και του Έθνους.Ένα ΠΑΣΟΚ που αξιολογεί αυστηρά και δίκαια τον εαυτό του και την διαδρομή του. Ένα ΠΑΣΟΚ που τιμά την ιστορική του πορεία αλλά ξέρει να κάνει τομές και ανατροπές που εκφράζουν την σημερινή εποχή. Όσοι υπογράφουμε το κείμενο, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι αυτή που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην νέα εποχή προς όφελος της παράταξης και πρωτίστως του ίδιου του τόπου».

Πάντως, υπήρξαν χθες αρκετοί βουλευτές που εξέφραζαν την δυσφορία τους για τις πιεστικές μεθοδεύσεις συναδέλφων τους από το "βενιζελικό" ρεύμα οι οποίοι ζητούσαν μετ' επιτάσεως να υπογράψουν το χαρτί με την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε να πάει στην Εθνική Συνδιάσκεψη ως υποψήφιος αρχηγός.

Υπογραφές για την υποψηφιότητα του συλλέγει και ο κ. Χρήστος Παπουτσής αλλά και στενοί του συνεργάτες, όπως ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι για να ανακηρυχθεί κάποιος και τυπικά ως υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να έχει υπογραφές από το 1/4 των μελών του Εθνικού Συμβολίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% του συνόλου των μελών του κόμματος.

Την ίδια ώρα η διεγραμμένη από το ΠΑΣΟΚ κυρία Λούκα Κατσέλη επιβεβαίωσε ότι επιταχύνονται οι διδικασίες για σύσταση νέου πολιτικού φορέα με τη συμμετοχή στελεχών όπως ο επίσης διαγραμμένος κ. Χάρης Καστανίδης, ο κ. Λάμπρος Μίχος κ.α. που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν ένα "αντιμνημονιακό μέτωπο" στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ.

Φωτό: Eurokinissi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου