Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Έρχεται φόρος και στα αγροτεμάχια


Δεν έχει τέλος το φορολογικό αλαλούμ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας. Στις αλλεπάλληλες δυσάρεστες εκπλήξεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια με την επιβολή νέων φόρων, την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης της περιουσίας τους και τα ήξεις αφίξεις σε μέτρα, όπως το τεκμήριο στους νομιμοποιημένους αυθαίρετους χώρους, έρχεται να προστεθεί και η προεκλογική πλειοδοσία των κομμάτων, που προαναγγέλλουν παρεμβάσεις χωρίς πλήρη σχεδιασμό.
Μιλώντας πριν από λίγο στο Mega, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιάννης Βρούτσης, προαννήγγειλε κατάργηση του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την επαναφορά του ενιαίου τέλους ακινήτων, ΕΤΑΚ, (το οποίο είχε επιβάλει η κυβέρνηση Καραμανλή και κατήργησε στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου). Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει ότι θα πληρώνουν λιγότερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς όμως να χάσει έσοδα το Δημόσιο. Στο ερώτημα πως θα γίνει αυτό, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, χωρίς να επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.

Μετά από την αμηχανία που προκλήθηκε από τις επίμονες ερωτήσεις για το ποιοι είναι αυτοί, που θα φορολογηθούν επιπλέον, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι θα πληρώνουν φόρο και τα αγροτεμάχια, δηλαδή τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, με εξαίρεση τα αγροτικά.

Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από την αρχή του 2013, σε περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, εγείρει πλήθος εύλογων ερωτημάτων. Το βασικό ζήτημα αφορά στο πως θα υπολογιστεί η αξία αυτών των οικοπέδων, τα οποία δε βρίσκονται σήμερα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, αλλά η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται κατά προσέγγιση με βάση κάποιες γενικές παραδοχές. Ακόμα και αν δοθεί εντολή για να προχωρήσει αυτό το μέτρο, πώς είμαστε σίγουροι ότι το ΚΕΠΥΟ θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο συγκεκριμένο έργο, όταν ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στην καθημερινή του λειτουργία για εφαρμογές, που τρέχουν εδώ και χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων, αν ισχύσουν, πέραν της δυσκολίας υλοποίησής τους, θα σημάνουν ότι όποιος έχει έστω και ένα τετραγωνικό γης στην κατοχή του θα πληρώνει φόρο, και μάλιστα κατά πολύ αυξημένο, λόγω και της αναμενόμενης ανόδου των αντικειμενικών αξιών. Όλα αυτά δείχνουν ότι στην πορεία προς τις εκλογές, οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να αιφνιδιάζονται με πλήθος εξαγγελιών, που θα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το ήδη μπερδεμένο φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση, εάν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις στα κενά που αυτό προκαλεί, οφείλουν να διευκρινιστούν άμεσα προς αποφυγή παρεξηγήσεων.


Νεκτάριος Β. Νώτης
24h.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου