Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ολλανδική πρόταση για προκαταβολική απόδοση των δανείων στην Ελλάδα


Ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Γ.Στουρνάρα έμεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Μπεν Κνάπεν.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικώνm ο Κνάπεν ενημερώθηκε για την πορεία της ... δημοσιονομικής προσαρμογής, για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Ο Ολλανδός αξιωματούχους ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής έως το 2016, κάτι για το οποίο ο κ. Στουρνάρας δεν είπε πως θα απαιτήσει απαραίτητα πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ο Κνάπεν αναφέρθηκε στην αντίρρηση των Ολλανδών για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη, κάτι που άλλωστε έχει τεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αναμέτρησης της 12ης Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, και πρότεινε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να υιοθετήσει τον όρο «front-loading» , δηλαδή η Ελλάδα να ζητήσει προκαταβολικά τα περίπου 70 δισ. ευρώ που τις αντιστοιχούν από τη δανειακή σύμβαση.

Έτσι, θα υπήρχε δημοσιονομική ελάφρυνση και μεγάλη ρευστότητα έως το 2014 και η εφαρμογή των μέτρων δεν θα έπληττε δραστικά την οικονομία.

Πάντως, η πρόταση αυτή προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αλλά και την έγκαιρη εξεύρεση των χρημάτων από τους μηχανισμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου