Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτα τα μέτρα μετά το δάνειο


Πρώτα ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και μετά συζήτηση για την επίδειξη αλληλεγγύης της Ευρωζώνης σχετικά με τη χορήγηση της επόμενης δόσης... και την εξέταση της επιμήκυνσης του προγράμματος.

Σε αυτήν την αναφορά συνοψίζονται οι διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι της Ελλάδας, παρά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο των μέτρων.

Η Ευρωζώνη ζητά πράξεις και όχι λόγια από την Αθήνα, με ορισμένα κράτη-μέλη να επιμένουν στην ανάγκη να εμφανιστεί η Ελλάδα στο Eurogroup με ψηφισμένα τα μέτρα από τη Βουλή, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να αρθούν οι αβεβαιότητες.

Στην περίπτωση όμως που τελικά τα μέτρα δεν θα έχουν ψηφιστεί έως τις 8 Οκτωβρίου, δηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μεταξύ 8 και 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνει λεπτομερής επεξεργασία και προετοιμασία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η Ελλάδα είναι αυτή που επείγεται και που θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Eυρωζώνης εάν επιθυμεί την ικανοποίηση των αιτημάτων της. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες ότι «δεν μπορεί να περάσει ενδεχόμενο επιχείρημα της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο εμείς κάναμε το καθήκον μας - είναι ώρα της Ευρώπης τώρα».

Για τον λόγο αυτόν, η Κομισιόν επιμένει ότι η έγκριση των μέτρων από τη Βουλή μέχρι τις 18 Οκτωβρίου με «αποφασιστική πλειοψηφία» και η παρουσίαση λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των μέτρων αποτελούν τις προϋποθέσεις για τη στήριξη της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα λακωνικός εμφανίστηκε χθες ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το επώδυνο πακέτο των μέτρων. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι το κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση τη Δευτέρα. «Η πρόοδος στην οριστικοποίηση του πακέτου» θα εξεταστεί επιτόπου, είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στόχος των κοινοτικών παραγόντων, σε αυτόν τον αγώνα δρόμου των 19 ημερών, είναι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις-πακέτο για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου. Ωστόσο, πίσω από αυτήν τη δεδηλωμένη πολιτική απόφαση εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα μια σειρά από επιμέρους δυσεπίλυτα θέματα. Βασικό εμπόδιο παραμένει η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με το ποιος και πώς θα επιμεριστεί το κόστος από την επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι πιέσεις του ΔΝΤ για κάλυψη του κόστους από τις χώρες της Ευρωζώνης συναντά τις ισχυρές αντιρρήσεις του σκληρού πυρήνα των χωρών του κοινοτικού Βορρά που υποστηρίζουν ότι παρόμοια απόφαση «δεν περνά από τα εθνικά τους κοινοβούλια», κυρίως στη Γερμανία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Στην καρδιά αυτής της αντιπαράθεσης ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκεται ουσιαστικά η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων να αποδεχτούν κούρεμα στα διμερή δάνεια. Ενα μπρα-ντε-φερ, το οποίο αναμένεται να ενταθεί τις ερχόμενες ημέρες.

dailynews24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου