Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Προλάβετε τις παθήσεις... του γραφείου

Κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή έως και 12 ώρες την ημέρα. Κάνει όλες τις εργασίες του από το γραφείο του. Δεν περπατά, παρά ελάχιστα, και το βράδυ, όταν φθάνει στο σπίτι του, νιώθει έντονη κούραση. Συχνά έχει έντονους πονοκεφάλους, ζαλάδες, τα μάτια του είναι ερεθισμένα και νιώθει πόνο στη μέση και στον αυχένα.
Είναι ο μέσος εργαζόμενος σήμερα και αυτή είναι η κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα όσων κάνουν καθιστική δουλειά αλλά και ζωή. Κατάσταση η οποία κουράζει σημαντικά τον οργανισμό. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους μυς και στον σκελετό.

Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας είναι συνήθως οι πόνοι του αυχενικού, της πλάτης, των καρπών και των χεριών, οι πονοκέφαλοι, ο ερεθισμός στα μάτια και η αίσθηση κούρασης.

Οι πόνοι του αυχένα πρώτοι και καλύτεροι...

Το πρόβλημα που εμφανίζεται συχνότερα σε όλους όσοι περνούν την ημέρα τους σε ένα γραφείο και γενικότερα κάνουν καθιστική ζωή είναι ο πόνος του αυχένα. Σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή - χειροθεραπευτή κ. Γ. Κακαβά, ο αυχένας είναι μια πολύπλοκη δομή που αποτελείται από νεύρα, σπονδύλους, δίσκους, αγγεία, μυς, τένοντες, περιτονία κλπ.

«Ο αυχένας υποστηρίζει την κίνηση και το βάρος του κεφαλιού. Κουραστικό έργο γιατί το κεφάλι ζυγίζει έξι με οκτώ κιλά. Επίσης μέσα του κλείνει πολλά νεύρα που φτάνουν παντού στο σώμα σαν ένας σωλήνας με οπτικές ίνες» αναφέρει.

Λόγω της κατασκευής του συνδέεται και με σύνδρομα πόνου και δυσκαμψίας. Τα προβλήματα στον αυχένα είναι αποτέλεσμα κακής στάσης, κακής εργονομίας στην εργασία, βαριών χειρονακτικών εργασιών, κακού ύπνου και στήριξης (μαξιλάρι).

Οπως επισημαίνει ο νευροχειρουργός κ. Κ. Λιαρόπουλος, «ο αυχενικός πόνος αντανακλά πολλές φορές στην πλάτη, στην ωμοπλάτη, στο ένα ή και στα δύο άνω άκρα. Στα μεγαλύτερα άτομα οφείλεται κυρίως σε οστεόφυτα που εμφανίζονται στον αυχένα, ενώ στα μικρότερα κυρίως σε δισκοκήλη. Αυτός ο επίμονος, οξύς πόνος», σημειώνει, «δεν υποχωρεί συνήθως με την φαρμακευτική αγωγή και έχει ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα της ζωής των ασθενών, την αποχή τους από την εργασία αλλά και από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συχνά δημιουργεί σημαντικές νευρολογικές βλάβες, από μικρή παράλυση έως πλήρη παράλυση των άνω και κάτω άκρων».

Tips για έναν υγιή αυχένα

– Σωστή εργονομία στο γραφείο

– Καλή στάση και σωστή γυμναστική για τους μυς της σπονδυλικής στήλης

– Πάντα σηκώνουμε τα βάρη κοντά στο σώμα (όχι με μεγάλο μοχλό)

– Σωστή θέση ύπνου (το σωστό μαξιλάρι είναι απαραίτητο)

– Αν ξυπνάτε με δυσκαμψία, πόνο, ζαλάδα, κόπωση το πρωί, αλλάξτε επειγόντως μαξιλάρι.

Τι να προσέχετε στο γραφείο

– Επιλέξτε καρέκλα γραφείου που υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα (την περιοχή χαμηλά στη μέση). Όταν κάθεστε, το ανατομικό βαθούλωμα που ακολουθεί την καμπύλη του σώματος πρέπει πάντα να ακουμπά χαμηλά στη μέση.

– Χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο.

– Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκονται στο ύψος του αγκώνα. Οι καρποί των χεριών δεν πρέπει να «σπάνε», αλλά να βρίσκονται σε μία ευθεία.

– Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας μπροστά σας. Το πάνω μέρος της καλό είναι να βρίσκεται στο ύψος των ματιών.

– Κάνετε διάλειμμα 10 - 15 λεπτών ύστερα από δύο ώρες αδιάκοπης εργασίας μπροστά σε υπολογιστή. Την ώρα αυτή καλό είναι να περπατάτε, να κάνετε ασκήσεις τεντώματος και χαλάρωσης των μυών, καθώς και να ξεκουράζετε τα μάτια σας κοιτάζοντας μακριά από την οθόνη.

tovima

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου