Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αφού όλοι ομολογούν την αποτυχία του Μνημονίου γιατί δεν το καταργούν;


Του Κώστα Ροδινού

Υποτίθεται οτι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η οικονομία μας έπρεπε να ήταν ήδη σε φάση εξόδου από την ύφεση και να επανερχόμασταν στις αγορές.....


Αντί αυτού, το 2011 αναμένεται να κλείσει με ύφεση 6%, έλλειμμα 10% (αν δεν γίνουν τίποτα αλχημείες) και δημόσιο χρέος 165% του ΑΕΠ.

Η έξοδος μας στις αγορές μετατέθηκε για το 2021, η ανάκαμψη για το 2013, μπορεί και το 2014 και βλέπουμε, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί στο 190% του ΑΕΠ!

Η κατάσταση επιδεινώνεται

- Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, εκτιμά «περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών της Ελληνικής οικονομίας»

-Στην ίδια εκτίμηση προβαίνει και το ΔΝΤ, αφού σύμφωνα με όσα γράφει, ο συνήθως καλά ενημερωμένος, Μ. Ιγνατίου στο «Έθνος», «οι αξιωματούχοι του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα φέρονται να πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, όπως και τα λάθη και οι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ουσιαστικά ακύρωσαν το μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών που αφορά το «κούρεμα», καθώς άλλαξαν οι συνθήκες, ενώ το χρέος αυξήθηκε.»

- Από κοντά και η Moody’s στην έκθεση της για το 2012 επισημαίνει: ”αν και η δημοσιονομική απειθαρχία αρχικά φαινόταν ότι είναι η βάση των προβλημάτων της Ελλάδας, η λιτότητα είναι αυτή που προκαλεί το μεγαλύτερο κακό, αυξάνοντας την ανεργία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία. Και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα, καθώς, παρά τα μέτρα, οι πληρωμές τόκων και κεφαλαίου παραμένουν σε μη βιώσιμα επίπεδα”.

- Ενώ και η Fitch διαπίστωνε στην Εκθεση της για το 2012 : «Ειδικότερα, η Ελλάδα θα χρειαστεί μέσα στο 2012 το ποσό των 76,6 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της, ποσό που αντιστοιχεί στο 34,9% του ΑΕΠ της, όταν η Γαλλία με τις μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες (359,3 δισ. ευρώ) θα περιοριστεί στο 17,4% του ΑΕΠ της και η Ιταλία με τα 356,6 δισ. ευρώ στο 22,3% του ΑΕΠ της».

Το φάρμακο που μας χορηγείται, μας σκοτώνει!

Απόδειξη;

-Κατατοπιστικό είναι το άρθρο του Τάσου Μαντικίδη στο «ΒΗΜΑ» «Με απώλειες 30 δισ. ευρώ το 2011 και συνολικά 81 δισ. ευρώ κατά τη διετία του µνηµονίου οι ελληνικές µετοχές, οι οποίες «επέστρεψαν» στο 1992, εµφανίζουν για δεύτερο συνεχόµενο έτος τη χειρότερη απόδοση στον κόσµο (-55%). Το 2011 κλείνει µε την κεφαλαιοποίηση του χρηµατιστηρίου της Αθήνας να υποχωρεί στα 26 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 13% του ΑΕΠ!»

-Και άλλη απόδειξη: «Τα έσοδα από τους φόρους στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, την περιουσία και την κατανάλωση πετρελαίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις κρατικού προϋπολογισμού, όπως σημειώνει ο “Τύπος της Κυριακής”, θα αυξηθούν το επόμενο έτος κατά ποσοστό 74,5% ή κατά 7,34 δισεκατομμύρια ευρώ.»

-Ακόμα μια απόδειξη; Από τη σημερινή «Ναυτεμπορική»: «Συναίνεση με την τρόικα ζητεί η Ελλάδα ώστε τα νέα μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2015 που επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Οικονομικών να αποτελούν υποχρέωση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και όχι της προσωρινής κυβέρνησης συνεργασίας….Ένα ακόμη μεγάλο ζητούμενο είναι η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Η πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2013 δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε και εύκολο να επιτευχθεί, αν μάλιστα ενταθεί και η ύφεση στην Ευρωζώνη.»

Η εκδίκηση του Λαφέρ!

Άλλες αποδείξεις;

-Αντιγράφω πάλι από το ΒΗΜΑ, άρθρο του Αχιλλέα Χεκίμογλου με τίτλο «Η αύξηση του εισιτηρίου «βύθισε» τα έσοδα! Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ οδεύουν προς οικονομική κατάρρευση», όπου επισημαίνει «Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που το εισιτήριο αυξήθηκε στα μέσα σταθερής τροχιάς κατά 40%, τα έσοδα από κόμιστρα αυξήθηκαν μόλις κατά 5%, δηλαδή από τα 98 εκατ. ευρώ ανέβηκαν στα 103 εκατ. ευρώ, επίδοση που προδίδει πλήρη λειτουργική ανεπάρκεια και παταγώδη αποτυχία του μέτρου.»

- Δείτε την πορεία των εσόδων στο 11μηνο του 2011:

- Φόρος φυσικών προσώπων. Έσοδα 7,44 δις. ευρώ , από 8,374 δις. ευρώ το 2010! Παρά τη μείωση του αφορολογήτου και παρά την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης!

- Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Καυσίμων: Τα έσοδα μειώθηκαν στα 4,23 δις, από 5,084 δις το 2010!

-ΦΠΑ: Τα έσοδα μειώθηκαν από τα 16,088 δις. ευρώ στα 15,7 δις, παρά την αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή του 9% στο 23%

Υπάρχουν πολλά ακόμα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής.

Τούτων δοθέντων, ποιός μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι υπάρχει …φώς στην άκρη του τούνελ;

Προφανώς ουδείς!

Οπότε, είναι λογικό το ερώτημα: Αφού η πολιτική αυτή οδηγεί (και μαθηματικά πλέον) στην καταστροφή, γιατί επιμένουμε στην εφαρμογή της.

Για πόσο καιρό ακόμα θα ακούμε τους μαθητευόμενους μάγους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της ΕΕ και τους εγχώριους συνεργάτες τους, ενώ η χώρα βυθίζεται;


http://kostasxan

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου