Με απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας ξεκινά η νέα χρονιά, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει ήδη απεργίες για την πρώτη εβδομάδα.
Από την 1η Ιανουαρίου, οι φαρμακοποιοί σταματούν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, ενώ στις 2 και 3 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής 48ωρης απεργίας, κλείνουν τα φαρμακεία τους αντιδρώντας στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.
Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον κλιμακωτή μείωση 1,5%, σε φαρμακεία που ο μηνιαίος τζίρος τους είναι άνω των 40.000 ευρώ. ‘
Αντιδράσεις και στον ιατρικό κλάδο
Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και στον ιατρικό κλάδο με την λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς όπως υποστηρίζουν οι γιατροί καλούνται να συμμετάσχουν από την 1η Ιανουαρίου στο νέο φορέα, χωρίς να έχει διαμορφωθεί το σχετικό πλαίσιο.
Τετραήμερη πανιατρική πανελλαδική απεργία, από 2 έως 5 Ιανουαρίου, κήρυξαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, (ΠΙΣ), οι γιατροί του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ σε πανελλαδική αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), τις συγκεκριμένες ημέρες οι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικοί και ειδικευόμενοι, θα προσέρχονται και θα δηλώνουν παρόντες στην εργασία τους, θα αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και θα εκτελούν όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, πλην εκείνων που αφορούν στη λειτουργία των τακτικών ιατρείων.
Οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, ειδικευμένοι και υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου, θα τηρήσουν την ίδια πρακτική, παραμένοντας είτε στο ιατρείο ευθύνης τους είτε αποσυρόμενοι στο Κέντρο Υγείας που ανήκουν.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε ανακοινωσή τους αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επωμιστούν την περίθαλψη όλου του ελληνικού πληθυσμού, «συνεργώντας στην κατάρρευση των εξωτερικών ιατρείων και ασκώντας ιατρική της άσπρης μπλούζας στα εκατομμύρια ασθενών που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας» και ζητούν να μην θιγεί το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο.
Ο ΠΙΣ ζητά νομοθετική θέσπιση της ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς, καθιέρωση γενικής συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ, καθώς και την καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ στους δικαιούχους γιατρούς.
ert.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου