Συχνά ακούγεται, ότι η κρίση είναι και ευκαιρία. Και πραγματικά είναι αλήθεια ότι σε πολλούς δίδεται η ευκαιρία να εκμεταλλεύονται τις συνέπειες της κρίσης που άλλοι αντιμετωπίζουν και να αποκομίζουν πολλά κέρδη.
Καθημερινά οι τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επιχειρηματικές δανειακές τους υποχρεώσεις.
Και εδώ το ελληνικό δαιμόνιο έκανε το θαύμα του. Κάποιο εγκέφαλοι επινόησαν τη νομιμοφανή διαδικασία που θα τους αποδώσει πολύ χρήμα. Πρόκειται για μια πρακτική με παραμέτρους παρεμφερείς με εκείνες του παραδικαστικού των πλειστηριασμών, που ερευνά ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.
Εδώ τον πρώτο ρόλο έχουν δικηγόροι οι οποίοι εκπροσωπούν τους οφειλέτες, με τους οποίους εμφανίζονται να έχουν κάνει προφορική συμφωνία, για υπέρογκες αμοιβές με ποσοστό επί των χρεών τους.
Βέβαια η συνομολόγηση τέτοιων αμοιβών από την πλευρά του πελάτη δεν είναι αθώα. Το μόνο κίνητρο που μπορεί να δει κανείς σ΄ αυτή, είναι η προνομιακή είσπραξη αμοιβών την οποία ο δικηγόρος δε θα λάμβανε ποτέ χωρίς την συνομολόγηση του οφειλέτη. Προφανώς υποκρύπτεται συμφωνία, με την οποία δικηγόρος και πελάτης θα εισπράξουν και θα μοιραστούν μια τεράστια αμοιβή σε βάρος της προσημειούχου τράπεζας.
Μετά την διενέργεια των αναγκαστικών πλειστηριασμών και την κατακύρωση στην επισπεύδουσα προσημειούχο τράπεζα, που τελευταία είναι και το σύνηθες, καταθέτουν αγωγή κατά του οφειλέτη, σε συνεννόηση μαζί του, διεκδικώντας την αμοιβή τους για υπερκοστολογημένες υπηρεσίες που σε τίποτα δεν θα ωφελούσαν τον οφειλέτη.
Κατά ένα, όχι και τόσο περίεργο, τρόπο παίρνουν και σύντομη ημερομηνία συζήτησης των αγωγών τους.
Στη συνέχεια προχωρούν σε αναγγελία της απαίτησής στον επί του πλειστηριασμού Συμβολαιογράφο και ζητούν την προνομιακή τους κατάταξη στον κατάλογο των πιστωτών.
Σύμφωνα με τον νόμο3994/2011 οι διεκδικήσεις των απαιτήσεων των δικηγόρων έχουν την ίδια προνομιακή κατάταξη στη διανομή του πλειστηριάσματος, με τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ότι η πρακτική αυτή παραπέμπει σε ευρύ κύκλωμα. Είναι προφανές ότι για να επιδικάζονται αυτές οι υπερβολικές αμοιβές, απαιτείται και η συνδρομή του δικαστή, κάτι που δεν είναι καθόλου δύσκολο. Και αυτό έχει καταδειχθεί από τα μικρά και μεγάλα παραδικαστικά, που έχουν ως τώρα αποκαλυφθεί.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι διεκδικούμενες απαιτήσεις δικηγόρων αθροίζονται σε ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ και το και το εκατομμύριο.
Όπως προκύπτει τα κυκλώματα αυτά είναι οργανωμένα. Διαθέτουν δε ενδιάμεσους, οι οποίοι προσεγγίζουν επιχειρηματίες, που οι τράπεζες τους έχουν κλείσει τους λογαριασμούς και βγάζουν σε πλειστηριασμό ακίνητη περιουσία τους. Εκεί που οι οφειλέτες τα θεωρούν όλα χαμένα, πείθονται και συνομολογούν.
www.kentri.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου