Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Χαιρετίζει η Αμερική την κίνηση των κεντρικών τραπεζών

Θάνου Δημάδη
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, με δήλωσή του χαιρέτησε την συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως (Αμερικής, ΕΚΤ, Βρετανίας, Ιαπωνίας, Καναδά και Ελβετίας), η οποία όπως δήλωσε «ανακουφίζει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενισχύει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».


Η εξέλιξη αυτή, που αποτέλεσε την αιτία για το ράλι ανόδου στη Wall Street κατά 4% στο άκουσμά της, είναι ίσως η μόνη χαραμάδα αισιοδοξίας τις τελευταίες ώρες απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική, αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ανάσχεσή της.

Στην ουσία οι κεντρικές τράπεζες επισφράγισαν την πρόθεσή τους να συντονίσουν τη δράση τους για να διευκολύνουν τις συνθήκες παροχής ρευστότητας στις αγορές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Fed θα αυξήσει το δανεισμό της σε δολάρια προς άλλες κεντρικές τράπεζες, αυτές με τη σειρά τους θα κάνουν το ίδιο προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία δανείζουν, και όλες μαζί θα μειώσουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο το κόστος του δολαριακού δανεισμού.

Ο απώτερος στόχος είναι να αμβλυνθούν οι σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες για να δανειστούν και να χρηματοδοτήσουν τις λειτουργικές και άλλου είδους ανάγκες τους.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κίνησή τους αυτή είναι ίσως λιγότερο αποτελεσματική απ' ό,τι δείχνει. Οι κεντρικές τράπεζες με την απόφασή τους αυτή δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να επεκτείνουν ή αλλιώς να ενισχύσουν προγράμματα ρευστότητας τα οποία ήταν ήδη διαθέσιμα ως εργαλεία που έχουν στα χέρια τους ενώ η δράση του είναι καθαρά επικεντρωμένη σε αυτά τα ζητήματα ρευστότητας.

Η δυναμική όμως της κρίσης χρέους στην Ευρώπη παραμένει αμετάβλητη. Άλλωστε όπως έχουμε δει κατά το παρελθόν, τέτοιες δράσεις μπορεί να καθυστερούν μία γενικότερη υφεσιακή κατάρρευση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την ανατρέπουν αν δε συνοδευτούν από άλλα μέτρα και αποφάσεις. Η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε, ωστόσο, αυτήν την κίνηση των κεντρικών τραπεζών στο πρότυπο της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί εδώ και καιρό η Fed, η οποία σε αντίθεση με την ΕΚΤ, δίνει λιγότερη σημασία στις πληθωριστικές πιέσεις και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Άλλωστε στην Αμερική, τα οικονομικά δεδομένα είναι σχετικά πιο αισιόδοξα απ' ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες αρχής γενομένης της ανεργίας που παρουσιάζει τάσεις περιορισμού της έστω και κατ' ελάχιστο.

Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι ότι ανεξάρτητα αν η κίνηση αυτή των κεντρικών τραπεζών είναι μία βραχυπρόθεσμη λύση, η ίδια είναι δηλωτική του κλίματος που αρχίζει τουλάχιστον να διαμορφώνεται στα παγκόσμια κέντρα λήψης οικονομικών αποφάσεων και τις ηγεσίες: αναγνωρίζουν ότι η κρίση είναι παρούσα και ότι ο χρόνος περιορίζεται δραματικά για δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε να ανακοπεί η διάχυσή της σε παγκόσμιο επίπεδο...

skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου