Και όμως, ο Ευρωπαϊκός Νότος θα μπορούσε να επιτεθεί και να λύσει από μόνος του το πρόβλημά του. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό? Φτιάχνοντας το ευρωομόλογο του Νότου και μια διακρατική τράπεζα που θα το χρησιμοποιεί για να..... δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζω την παράγραφο 2 του Άρθρου 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.
Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σελ. C115/99.
- Οι συνθήκες δεν εμποδίζουν την πρόταση να λειτουργήσει, αφού το (διακρατικό) εργαλείο του χρέους θα το χειρίζεται μία (διακρατική) τράπεζα και όχι απευθείας τα κράτη.
- Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα θα ήταν ο καλύτερος συνδυασμός για το ξεκίνημα. Κύπρος, Γαλλία, Σλοβενία και Πορτογαλία θα μπορούσαν, επίσης, να συμμετάσχουν.
- Τα κράτη, επισήμως, θα δανείζονταν από τη διακρατική τράπεζα, η οποία θα κατέθετε τα ευρωομόλογα του νότου ως εχέγγυα στην ΕΚΤ για να δανείζεται από αυτή, όπως κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες.
- Το μόνο ζήτημα είναι η διοικούσα επιτροπή της ΕΚΤ να αποκλείσει τα ευρωομόλογα του Νότου ως εχέγγυα. Αυτή τη στιγμή το κλίμα δείχνει ότι υπάρχουν οι ψήφοι που χρειάζονται για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η αντίθετη περίπτωση θα ισοδυναμούσε με αποκλεισμό των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων ως εχέγγυα από την ΕΚΤ!
- Ο βασικός κίνδυνος που λέγεται “μετάδοση” θα σταματήσει να υφίσταται.
- Η δημοσιονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης θα είχε κάνει ένα σημαντικότατο βήμα προς τα εμπρός.
- Θα παρέμενε ο κίνδυνος Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία να αντιδράσουν λόγω των αντιπληθωριστικών εμμονών τους και να αποχωρήσουν από την Ένωση. Όμως το ευρω-διασπαστικό πρόβλημα θα έχει περάσει οριστικά από το Νότο στο Βορρά και θα είχε να αντιμετωπίσει ως βασικό εργαλείο αποτροπής τις απομονωτικές γερμανικές φοβίες.
- Το κλειδί για να υλοποιηθεί μία τέτοια πρωτοβουλία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα χέρια του ισχυρότερου παίκτη, που δεν είναι άλλος από την Ιταλία.
papaioannou.wordpress.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου