Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Economist: Η Φιλανδία δε θα είχε τίποτα να χάσει αν έφευγε από το ευρώ!


Δεν λένε να σταματήσουν τα δημοσιεύματα του γνωστού βρετανικού περιοδικού Economist, τα οποία συντηρούν την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ (συνήθως της χώρας μας), ενώ αυτή τη φορά είναι σειρά για το FIXIT (έξοδο της Φιλανδίας από το ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του σημερινού νέου τεύχους του περιοδικού economist επισημαίνεται ότι: Η Φιλανδία έχει ελάχιστα να κερδίσει από το μεγάλο παζάρι για τη διάσωση του ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο έχει θέμα “Fix it or Fixit?”. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι αλήθεια ότι η Φιλανδία θα είναι ο μεγάλος χαμένος σε περίπτωση ενοποίησης των ευρωπαϊκών κρατικών χρεών. Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης θα φτάσει το 91% του ΑΕΠ της μέσα στον επόμενο χρόνο, τη στιγμή που το αντίστοιχο φιλανδικό χρέος είναι μόλις 53%, δηλαδή το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ευρώ, δηλαδή μετά της Εσθονίας και του Λουξεμβούργου. Το κόστος δανεισμού της Φιλανδίας είναι περίπου το ίδιο με αυτό της Γερμανίας. Μετά την Ιαπωνία και την Ιταλία, η Φιλανδία έχει την τρίτη πιο γρήγορη γήρανση του πληθυσμού μεταξύ των πλουσίων χωρών του κόσμου, κάτι που την κάνει να προβληματίζεται σοβαρά για το αν θα έπρεπε τώρα να αυξήσει το χρέος της. Επίσης, έχοντας ανακάμψει με δικές της προσπάθειες μέσα από μία άσχημη τραπεζική κρίση που βίωσε κατά τη δεκαετία του ’90 (αν και στάθηκε τυχερή αφού βρήκε ούριο άνεμο στην παγκόσμια οικονομία), η Φιλανδία έχει γίνει εχθρική απέναντι στην ιδέα των έξωθεν διασώσεων για τα κράτη.

Επίσης, η Φιλανδία είναι αυτή που θα είχε να κερδίσει τα λιγότερα αν παραμείνει στο δρόμο του ευρώ. Οι τράπεζές της έχουν πολύ μικρή έκθεση στις προβληματικές χώρες της περιφέρειας του ευρώ, σε αντίθεση με εκείνες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η οικονομία της είναι πολύ λιγότερο ενταγμένη στο χώρο συναλλαγών του ευρώ από ότι ισχύει για τους άλλους γκρινιάρηδες του βορρά, όπως για παράδειγμα για την Ολλανδία. Μόνο το 31% των φιλανδικών εξαγωγών πηγαίνει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή ένα ποσοστό αρκετά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί στις εξαγωγές της προς την ευρωσκεπτικιστική Βρετανία. Οι πέντε στις εφτά μεγαλύτερες ξένες αγορές για τα φιλανδικά προϊόντα βρίσκονται εκτός ευρωζώνης. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της είναι η Ρωσία και ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι η Σουηδία, της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από αυτή της Φιλανδίας. Η Νορβηγία πάει κι αυτή επίσης καλύτερα. Οι Φιλανδοί αναγκάστηκαν να αναμιχθούν στη δύσκολη υπόθεση της Ελλάδας, τη στιγμή που βλέπουν όλες τις γειτονικές τους χώρες να διαπρέπουν εκτός του ευρώ.

Επιπλέον βλέπουν ότι μπορεί να συρθούν από τους Γερμανούς σε ένα μεγάλο παζάρι που θα καταλήξει στην αμοιβαιοποίηση των χρεών. Η κοινή γνώμη στη Φιλανδία είναι ακόμη υπέρ του ευρώ, με έναν από τους σημαντικούς λόγους να είναι ο βαθιά ριζωμένος φόβος των Φιλανδών ότι μπορεί να καταλήξουν ξανά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Όμως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα έπρεπε να είχε κατανοήσει ότι το όλο και αυξανόμενο ποσοστό των ακραίων Φιλανδών είναι ένα ακόμα σημάδι του ότι η βαθμιαία προσέγγιση στο πρόβλημα της ευρω-κρίσης τελικά δε δουλεύει

Όσο περισσότερο περιμένει η κ. Μέρκελ την επίτευξη της τελικής μεγάλης συμφωνίας, τόσο περισσότεροι Ευρωπαίοι φαίνεται να απομακρύνονται από την ιδέα του ευρώ (ας μη ξεχνάμε ότι και οι Ολλανδοί γίνονται όλο και πιο δύστροποι απέναντι στην ιδέα των διασώσεων).

Εντωμεταξύ, το κόστος των διασώσεων αυξάνει, ειδικά καθώς τα προγράμματα λιτότητας της κας Μέρκελ συρρικνώνουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Είναι τελικά δυνατό οι Φιλανδοί να εκβιαστούν ώστε να παραμείνουν στο ευρώ τη στιγμή που το συνολικό χρέος της ευρωζώνης θα μπορούσε να ξεπεράσει το 100%; Ή μήπως ένας πολιτικός συνασπισμός με ηγέτες τους ακροδεξιούς Αληθινούς Φιλανδούς θα πάρει τελικά την εξουσία στο Ελσίνκι; Τα ερωτήματα αυτά θα γίνουν σύντομα ένας άσχημος πονοκέφαλος για την κα. Μέρκελ!



greekfinanceforum.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου