Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το Παρίσι λέει «όχι στο Σύμφωνο της λιτότητας»


Με συνθήματα «όχι στο Σύμφωνο της λιτότητας» η ριζοσπαστική αριστερά με επικεφαλής τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, έχει δώσει ραντεβού σήμερα το απόγευμα για πορεία ...διαμαρτυρίας στους δρόμους του Παρισιού.

Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ που ο Μελανσόν κατεβαίνει σε διαμαρτυρία, ελπίζοντας ότι θα συγκεντρώσει πολλές χιλιάδες κόσμου. Πέρα από τα κόμματα που συμμετείχαν στο Αριστερό Μέτωπο κατά τις εκλογές, 60 άλλες αριστερές οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι, «οικονομικά ανόητο και κοινωνικά αφόρητο» δηλώνουν οι διοργανωτές. Τάσσονται υπέρ μιας « αλληλέγγυας Ευρώπης », λένε «ναι, στις κρατικές επενδύσεις για την εργασία, για την ανακαίνιση των κρατικών υπηρεσιών και της κοινωνικής προστασίας» και κατηγορηματικά «όχι στη λιτότητα».

Οι θέσεις τους έχουν ενισχυθεί και από την απόρριψη του Σύμφωνου, πριν από δεκαήμερο από το Εθνικό Συμβούλιο των Οικολόγων- Πράσινων.

Στις τάξεις των διαμαρτυρόμενων αναμένεται ότι θα προστεθούν και οι εργαζόμενοι στις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίοι έκαναν χθες αισθητή την παρουσία τους στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου, οι επικεφαλής των οποίων, τους έδωσαν νέο ραντεβού για τη σημερινή διαδήλωση.

Αντίθετα δεν έγινε γνωστή η επίσημη συμμετοχή στη σημερινή πορεία, των επικεφαλής Οικολόγων- Πράσινων, στο χώρο των οποίων κυριαρχεί μια σχετική σύγχυση ύστερα από την απόρριψη του Σύμφωνου από το Εθνικό Συμβούλιο. Η σύγχυση προέρχεται από το ότι προτίθενται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2013 που στην ουσία απορρέει από το Σύμφωνο, θέλουν να διατηρήσουν στην κυβέρνηση τους δύο υπουργούς τους, απορρίπτουν όμως το Σύμφωνο που θεμελιώνει την πολιτική της κυβέρνησης στην Ευρώπη.

Οι Οικολόγοι- Πράσινοι θεωρούν ότι το Σύμφωνο αυτό, το διαπραγματεύθηκε ο Νικολά Σαρκοζί, είναι προϊόν της σχέσης «Μερκεζί», ο δε Φρανσουά Ολάντ δεν προχώρησε στην αναδιαπραγμάτευσή του όπως είχε υποσχεθεί.

Σύγχυση υπάρχει και στις τάξεις της πλειοψηφίας, αφού μερίδα των σοσιαλιστών βουλευτών έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους με τη λιτότητα που επιβάλλει το Σύμφωνο, με συνέπεια να χαρακτηρίζεται συχνά στον τύπο ως «Σύμφωνο της διάσπασης».

Η κυβέρνηση βέβαια δεν έχει να ανησυχεί αφού είναι σίγουρο ότι η επικύρωση εξασφαλίζεται από την αναμενόμενη μαζική ψήφο της δεξιάς.

Παρ'όλ'αυτά είναι θέμα κύρους για την κυβέρνηση να προχωρήσει συσπειρωμένη στην επικύρωση, γι αυτό και ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό δεν φείδεται προσπαθειών προκειμένου να το πετύχει.

«Αυτό που επιθυμώ» έχει υπογραμμίσει σε μια από τις δηλώσεις του, «είναι ότι οι βουλευτές που υποστήριξαν Φρανσουά Ολάντ και που άλλωστε οφείλουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο χάρις στη δική του εκλογή, θα πρέπει τώρα να υποστηρίξουν ενωμένοι τη δράση του».

Μέσα σε δύο μέρες, την ερχόμενη Τρίτη το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα έλθει στη Βουλή για επικύρωση και εκεί θα φανεί, πόσο ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να πείσει το κοινοβουλευτικό σώμα της πλειοψηφίας.

ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου