Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Προϋπολογισμός 2013: Μέτρα 7,8 δισ. ευρώ, ύφεση 3,8%


Της Δήμητρας Καδδά
Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 που προβλέπει 7,8 δισ. ευρώ νέα μέτρα (όπως οριζόταν άλλωστε στο μνημόνιο) σε συνθήκες όμως ύφεσης 3,8% για έκτη συνεχή χρονιά. Το 2012 αναμένεται να κλείσει με ύφεση στο 6,5%. Το "χαστούκι" για τον ιδιωτικό τομέα είναι μεγαλύτερο, καθώς εκτιμάται ότι φέτος η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί κατά 7,7% και κατά 5,9% το 2013. Η ανεργία για το 2013 θα εκτοξευτεί στο 24,7%, ενώ για φέτος υπολογίζεται στο 23,5%. Παράλληλα, προβλέπεται μείωση της απασχόλησης 3% για το 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την κατάθεση του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, και ειδικότερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας, οικονομικής συμπίεσης των πολιτών και ρευστότητας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο περιβάλλον".

Από τα νέα μέτρα των 7,8 δισ. ευρώ, τα 7,3 δισ. ευρώ προέρχονται από περικοπή δαπανών και τα υπόλοιπα από παρεμβάσεις στα έσοδα. Παρ’ όλ΄ αυτά, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται από τα 48,9 δισ. ευρώ στα 46,7 δισ. ευρώ και τούτο λόγω του νέου πακέτου παρεμβάσεων σε μισθούς και συντάξεις. Χωρίς αυτές, τα έσοδα θα ήταν το 2013 49,1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τους στόχους του ελλείμματος, φέτος αναμένεται να κλείσει στο 6,6% από 9% το 2011 και το 2013 να υποχωρήσει στο 4,2% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το πρωτογενές έλλειμμα με βάση το οποίο μας κρίνει η τρόικα φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ αποκλίνοντας από τον μνημονιακό στόχο (1% του ΑΕΠ) χωρίς όμως να υπάρχει αίτημα της τρόικας για πρόσθετα μέτρα φέτος.

Το 2013 με τις παρεμβάσεις των 7,8 δισ. ευρώ διαμορφώνεται πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, έναντι μνημονιακού στόχου για πλεόνασμα 2,7% του ΑΕΠ.

Είναι γεγονός ότι μετά την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, η χώρα έχει επιχειρήσει δημοσιονομική προσαρμογή με τεράστιες θυσίες των πολιτών, ύψους 49 δισ. ευρώ ή 22,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς για το πώς θα καλυφθεί αυτή η διαφορά επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι χωρίς τη λήψη νέων μέτρων θα είχαμε του χρόνου πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ.




Νέο «μαχαίρι» στις δημόσιες επενδύσεις

Στις δαπάνες στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά η δημοσιονομική προσαρμογή του 2013 με το «μαχαίρι» να έχει πέσει όχι μόνο σε μισθούς, συντάξεις κι άλλες κοινωνικές δαπάνες, αλλά και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο «κόβεται» για δέκατη φορά μέσα σε δυο χρόνια, από τα 7,3 δισ. ευρώ φέτος, στα 6,85 δισ. ευρώ το 2013. Πλέον η δαπάνη για τα αμιγώς εθνικά έργα δηλαδή για τον επενδυτικό νόμο και για άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις που επιχειρεί να ενισχύσει το υπουργείο Ανάπτυξης περικόπτονται στα 850 εκατ. ευρώ το 2013 από 1,3 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 3 δισ. ευρώ που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή ενδεχομένως, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, τα λεφτά να μην φτάνουν ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες των επενδυτών που έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου.

"Σφαγή" στις κοινωνικές δαπάνες το 2013

Ο μεγάλος χαμένος για να βρεθούν τα 7,3 δισ. ευρώ των περικοπών δαπανών είναι οι συνταξιούχοι καθώς το σχετικό κονδύλι περιορίζεται κατά 3,8 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για μισθούς "κόβεται" το 2013 κατά 1,1 δισ. ευρώ, για κοινωνικά επιδόματα κατά 347 εκατ. ευρώ και για υγεία κατά 803 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά τα "κλειδωμένα" οριζόντια μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων μπαίνουν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους καθώς η τρόικα απορρίπτει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Τα λεφτά που εξοικονομούνται από άλλες παρεμβάσεις είναι πολύ λιγότερα:

* Αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα 483 εκατ. ευρώ
* Αναδιάρθρωση τοπικής αυτοδιοίκησης 100 εκατ. ευρώ
* Εθνική Άμυνα 304 εκατ. ευρώ
* Παιδεία 132 εκατ. ευρώ
* Εξορθολογισμός ΔΕΚΟ 241 εκατ. ευρώ

Συνολικά οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού περιορίζονται στα 63,43 δισ. ευρώ το 2013 από 69,1 δισ. ευρώ φέτος. Για μισθούς και συντάξεις το κονδύλιο πέφτει στα 18,2 δισ. ευρώ από 20,4 δισ. ευρώ φέτος, για λειτουργικές δαπάνες προβλέπονται 5,9 δισ. ευρώ έναντι 6,9 δισ. ευρώ το 2012.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρονται ρητά μια σειρά από παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ το 2013 για να καταστεί εφικτός ο στόχος του 7,3 δισ. ευρώ περικοπής δαπανών:

• στην επιπλέον μείωση της μισθολογικής δαπάνης η οποία θα προέλθει από:
- τον περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις,
- τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια,
- τον περιορισμό των πρόσθετων μισθολογικών παροχών,
- τη συγκράτηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές,
• στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,
• στο συστηματικό επανέλεγχο των δικαιούχων και τη συγκράτηση της δαπάνης παροχής συντάξεων,
• στην επαναξιολόγηση των μη-μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων για μεταβιβάσεις πόρων σε νομικά πρόσωπα,
• στον περιορισμό των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης και μόνο για την αντιμετώπιση των απολύτως ανελαστικών δαπανών τους. Η απώλεια των εσόδων των φορέων αυτών, θα αντισταθμιστεί από σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για κάθε υποτομέα και θα υλοποιηθούν μέσα στο 2013, με σκοπό:
- την αύξηση των εσόδων από τις κύριες δραστηριότητές τους,
- την πάταξη της εισφοροδιαφυγής,
- την είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των ανείσπρακτων απαιτήσεών τους,
- την ενθάρρυνση δημιουργίας συνεργειών και οικονομιών κλίμακας που θα περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους κυρίως μέσω συγχωνεύσεων όπου αυτό είναι εφικτό,
- τον εξορθολογισμό της παροχής κοινωνικών επιδομάτων,
• στον περιορισμό των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπά-νες που αφορούν:
- μετακινήσεις προσωπικού,
- μισθώματα κτιρίων,
- προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κ.λπ

Μεγάλο μαχαίρι σε ΔΕΚΟ και φορείς

Δραστικές περικοπές σε ΔΕΚΟ και φορείς περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με στόχο, όπως αναφέρεται "μια συνολική αναδιάρθρωση του συγκεκριμένου υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο σε επιχειρησιακό-λειτουργικό επίπεδο όσο και σε διαχειριστικό".

Η αναδιάρθρωση αυτή περιλαμβάνει:

• την άμεση κατάργηση/συγχώνευση περίπου 196 φορέων, ενώ ήδη εξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200 φορέων,
• τη συνεχή πίεση για μείωση των μη-μισθολογικών λειτουργικών δαπανών τους με επιβολή συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων,
• τη βελτίωση του πλαισίου εποπτείας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας ως προς την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τους και
• τη μείωση των επιχορηγήσεων προς τους φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με το σταγονόμετρο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από τα περίπου 7 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος προς ιδιώτες, αναμένεται να πληρωθούν φέτος 3,5 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 4 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα το 2013, ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.

"Χάσαμε" 46 δισ. ευρώ σε μια πενταετία

Στα 193 δισ. ευρώ θα «πέσει» το ΑΕΠ της χώρας το 2013 εκτιμάται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού από 232 δισ. ευρώ το 2008, το πρώτο έτος που μπήκε η Ελλάδα σε ύφεση. Συνολικά, μέσα σε πέντε χρόνια η χώρα «έχασε» 46 δισ. ευρώ ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η ύφεση δεν χτυπά μόνο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χτυπά και το χρέος, επιτείνοντας την εκτόξευσή του και φέρνοντας νέα μέτρα. Εκτιμάται ότι 2012 το χρέος θα φτάσει στο 169,5% του ΑΕΠ και το 2013 στο 179,3%.

Πηγή: capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου