Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τις υπερτράπεζες τις φτιάξαμε, τους τραπεζικούς τι θα τους κάνουμε;


Γράφει ο Αλέξανδρος Μερκούριος
Άντε τις φτιάξαμε τις υπερτράπεζες, όπως μας ζήτησαν οι Τροικανοί, να δούμε όμως σε λίγο που τελειώνουν τα πανηγύρια, τι θα γίνει με τους τραπεζίτες. Και βέβαια δεν εννοώ τους ΜΕΓΑΛΟτραπεζίτες που θα βολευτούν μια χαρά, αλλά για τους ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους, όταν θα κατακάτσει η σκόνη.

Ας δούμε τι έχουμε φτιάξει: Πρώτον η Πειραιώς, πήρε το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ, και όπου να ναι παίρνει και την Γενική την οποία οι Γάλλοι, δίνουν με περισσή ευγένεια. Η Alpha πήρε (κατά πάσα βεβαιότητα) την Emporiki και όπως όλα δείχνουν, η ΕΤΕ θα πάρει τη Eurobank.


Η νέα μεγάλη Alpha (που όπως έγραψε το Π, χάρη στα μαγικά της λογιστικής ίσως να μη χρειαστεί καν να προσφύγει στο ΤΧΣ)θα έχει καταθέσεις άνω των 40 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 62,8 δισ. ευρώ και ενεργητικό στο όριο των 80 δισ. ευρώ. Θα έχει 708 καταστήματα στην Ελλάδα και περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους.

Αντίστοιχα η νέα μεγάλη Εθνική θα έχει 925 καταστήματα συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ. Το προσωπικό ξεπερνά τους 30.000.

Πολύ ωραία όλα αυτά για τις στατιστικές και για τους τζογαδόρους στο χρηματιστήριο, που τον τελευταίο μήνα, με τις τραπεζικές ειδήσεις έκαναν ένα πάρτι ανόδου σχεδόν 200%.

Το κακό είναι ότι μια συγχώνευση για να προσφέρει τις οικονομίες κλίμακες που θα την αιτιολογήσουν θα πρέπει να παρουσιάσει και την αντίστοιχη μείωση λειτουργικού κόστους, τις λεγόμενες συνέργειες, που προσδιορίζονται κάπου στο 30%. Δηλαδή εάν ένα υπό συγχώνευση τραπεζικό σχήμα έχει σύνολο 1.000 καταστημάτων, τα 300 θα πρέπει να κλείσουν για να έχει νόημα η κίνηση, με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών.

Αυτό το έχουν ήδη «δουλέψει» τα επιτελεία των υπό συγχώνευση τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόταση εξαγοράς της Eurobank από την Εθνική την Παρασκευή που πέρασε, αυτό καταγράφεται και συγκεκριμένα. Σας μεταφέρω από την ανακοίνωση:

«Δυναμικό Συνεργειών: Εκτιμάται ότι ο ενιαίος όμιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των €570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015.

Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαμβάνουν:

Τον συνδυασμό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών,

Την ενοποίηση υποδομών, συστημάτων και κεντρικών εργασιών,

Τη μείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,

Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου ομίλου, και

Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών με τους υπάρχοντες πελάτες μέσω της διευρυμένης γκάμας προϊόντων και χρηματοοικονομική ευρωστία του ενιαίου ομίλου «Ο ενιαίος όμιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης με ευέλικτο τρόπο με στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαμβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες».

Δεν χρειάζεται και περισσότερο, για να καταλάβει κανείς τι θα ακολουθήσει. Άλλωστε ήδη κυκλοφορούν σενάρια που έχουν παγώσει τους εργαζόμενους. Όπως και σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων, έτσι και οι τραπεζικοί, παίρνουν και αυτοί την οδό της αγωνίας.

topontiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου