Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Γερμανός υπουργός υπέρ των θυμάτων των Ναζί


Έκδηλη η απογοήτευσή του για την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου!
O Γερμανός υπουργός δήλωσε χθες στο ιταλικό ακροατήριό του πως... «κατανοεί» την πικρία τους μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να μην ασκήσει διώξεις εναντίον υπόπτων για τη διάπραξη ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη Δευτέρα, δικαστήριο της Στουτγάρδης ανακοίνωσε πως δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να δικάσει οκτώ μέλη της 16ης τεθωρακισμένης μεραρχίας Reichsführer SS, του στρατιωτικού βραχίονα του Ναζιστικού Κόμματος Waffen SS, που σφαγίασαν 560 κατοίκους (107 εκ των οποίων ήταν παιδιά) της ορεινής κωμόπολης Σαντ’ Άνα ντι Στατσέμα στην Τοσκάνη στις 12 Αυγούστου 1944.

Το δικαστήριο αγνόησε στην απόφασή του τα ευρήματα της ιταλικής έρευνας, που κατέληξαν στη δίκη ερήμην 10 εκ των φερόμενων ως αυτουργών του εγκλήματος πολέμου και τους καταδίκασε σε ισόβια δεσμά. Ωστόσο η ετυμηγορία τούτη συμβολικό μόνον είχε χαρακτήρα, διότι η Γερμανία δεν εκδίδει πολίτες της.

«Κατανοώ, ταυτίζομαι με τον πόνο και τη θλίψη των οικογενειών που εμπλέκονται και κατανοώ πως, για τους ανθρώπους αυτούς, αυτό αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση», τόνισε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Λινκ, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρώμη.

«Μετά από 68 χρόνια είναι δύσκολο να χυθεί φως σε γεγονότα με μόνο εργαλείο το κράτος του νόμου. Είμαι πεπεισμένος πως οι ανακριτικές αρχές στη Στουτγάρδη δεν αντιμετώπισαν το θέμα ελαφρά τη καρδία», πρόσθεσε ο Λινκ, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε πως τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από γερμανικά χέρια δεν θα ξεχαστούν: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει την ιστορική της ευθύνη», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Ο γερμανός υπουργός είχε κληθεί σε διαβούλευση στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη με θέμα την αρχειοθέτηση του φακέλου της σφαγής πολιτών στη Σαντ’ Άνα ντι Σατσέμα.

Το ιταλικό υπουργείο ανακοίνωσε πως δεν είναι δυνατόν «να αγνοείται πως τέτοιες αποφάσεις προκαλούν βαθιά αποκαρδίωση και νέο πόνο για τους Ιταλούς, όχι μόνον τους επιζώντες, αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων».

tromaktiko

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου