Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Την προεδρία της ΕΕ για θέματα Aμυνας ανέλαβε η Κύπρος


Λευκωσία: Την Προεδρία του τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ανέλαβε από χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, μιας και η Δανία, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕΟΑ) και η Κύπρος θα διαδεχθεί τη Δανία στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του παρόντος έτους.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε βάσει κοινής δράσης του Συμβουλίου των Υπουργών της 12ης Ιουλίου 2004 και αποτελεί μίαν από τις Υπηρεσίες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Δανία, συμμετέχουν στον Οργανισμό, του οποίου η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος στις 25 Ιουνίου 2004 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Πρέσβειρα της Δανίας στη Λευκωσία, Κρίστεν Γκίλαν, ανέφερε ότι η βοήθεια είναι αμφίδρομη και έτσι η Κύπρος θα βοηθά τη Δανία σε ορισμένες ομάδες εργασίες όπως στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αφού η χώρα της δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας.

Η κ. Γκίλαν εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρά το ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, η Κύπρος, ''θα καταφέρει να κατευθύνει την Ευρώπη'' κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της.

Η Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει τροποποιήσει το είδος των πράξεων που εγκρίνονται στον τομέα της ΚΕΠΠΑ και τα παλαιά μέσα, όπως οι κοινές στρατηγικές, οι κοινές θέσεις και οι κοινές δράσεις, αντικαταστάθηκαν.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθετούν μόνον αποφάσεις σχετικά με α στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ, τις δράσεις που αναλαμβάνει και τις θέσεις λαμβάνει η Ενωση, καθώς και τους λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή των δράσεων και των θέσεων της ΕΕ.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο που καθορίζει τους γενικούς προσανατολισμούς και τις στρατηγικές της ΕΕ και επί αυτής της βάσης, το Συμβούλιο της ΕΕ είναι αρμόδιο να θεσπίζει και να υλοποιεί, στη συνέχεια, τα μέτρα εφαρμογής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου