Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Econοmist: Φτωχή, φτωχή Ελλάδα!


(Economist)– Η κρίση στην ευρωζώνη που ξεκίνησε ως τοπική υπόθεση στην Ελλάδα στις αρχές του 2010, έχει γίνει υπαρξιακό ζήτημα το 2012.

Η επιβίωση τους κοινού νομίσματος δεν είναι πλέον δεδομένη. Η ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί. Θεωρητικά αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους; Είτε με την έξοδο της Γερμανίας από τις πιστωτικά φερέγγυες χώρες της ευρωζώνης, είτε με την επιβεβλημένη έξοδο των αφερέγγυων χωρών, όπως η Ελλάδα. Μόνο μία από αυτές τις δύο προτάσεις είναι εφικτή. Η Γερμανία δεν θα θελήσει να καταστρέψει το ευρώ και άρα να διακινδυνεύσει την ίδια την υπόσταση της ΕΕ. Ο «χωρισμός» αν γίνει, θα ξεκινήσει με την έξοδο της Ελλάδας.

Φτωχή, φτωχή Ελλάδα

Η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας. Οι αναταραχές στην Αθήνα την επομένη της συνόδου κορυφής της 26ης – 27ης Οκτ το αποδεικνύουν δραματικά. Η συμφωνία υποτίθεται ότι ισχύει. Και υποτίθεται ότι ισχύει και η απώλεια του 50% της αξίας των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του χρέους και να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020- ένα ποσοστό όμως επίσης καταπιετικό για την ελληνική οικονομία.

Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν ένα απελπιστικά δύσκολο χρόνο με την οικονομία της να συρρικνώνεται και άλλο, ύστερα από 3 χρόνια ύφεσης.

Καθώς εντείνονται οι οικονομικές δυσκολίες και η κοινωνική αναταραχή, η έξαρση ενός εξοργισμένου ελληνικού εθνικισμού μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμα πιο τραγική χρεοκοπία και έξοδο.

Οι υπέρμαχοι της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δείχνουν το παράδειγμα της Αργεντινής, η οικονομία της οποίας μετά την χρεοκοπία του 2001 παρουσίασε άνοδο το 2003 της τάξεως του 9%. Και συνέχισε να βελτιώνεται μέχρι το 2008.

Όμως η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από αυτή της Αργεντινής. Οποιαδήποτε υποψία ελληνικής αποχώρησης από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή θα οδηγήσει σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Τα χρέη απέναντι στους ξένους πιστωτές θα αυξηθούν καθώς η δραχμή θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σωθεί μετατρέποντας τα ομόλογα σε δραχμές αλλά οι επιχειρήσεις που κατέχουν ευρώ θα χρεοκοπήσουν.

Το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί και εκτός ΕΕ. Η Ελλάδα δεν θα χάσει μόνο την υποστήριξη από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά επίσης τη ζωτικής σημασίας πρόσβαση στην κοινή αγορά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του 2012 είναι πως η ελληνική έξοδος θα προκαλέσει αφόρητες πιέσεις στο σύνολο της ευρωζώνης. Καταθέτες άλλων εύθραυστων οικονομιών θα τρομάξουν και θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το τραπεζικό σύστημα. Η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη αν περιοριστεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Αλλά αν επεκταθεί στην Ιταλία και στην Ισπανία, οι γαλλικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ενίσχυση ρευστότητας. Αλλά τέτοια κίνηση είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη.

Ο φόβος ότι ένας χωρισμός μπορεί αν οδηγήσει σε χρεοκοπίες και οικονομική κατάρρευση είναι ο βασικός λόγος για να περιμένουμε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εν τέλει θα καταφέρουν να βρουν την έξοδο από την κρίση. Όμως ατυχήματα συμβαίνουν. … Shit happens …

fonaklas

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου